Monthly Archives: May 2010

Planificar. A la espera del POUM de L'albiol

Programa:GestióndelaciudadyUrbanismoUOCTexto: Jaireche

El año 2008 el pleno del Ajuntament de L’Albiol aprobó el Avanç Projecte de la Ordenación Urbana del Municipio cuyo texto ha sido introducido en el post anterior. Una propuesta que se esperaba -con el tiempo necesariamente imprescindible de estudio y maduración-, que seguiría sin dilatación los pasos sucesivos para su aprobación. Lógicamente, una vez introducidas las oportaciones del propio gobierno municipal, de los vecinos (del núcleo histórico, Masies Catalanes y “masos”) y técnicos,
No ha sido así. Han pasado dos años y todo ha quedado como adormecido.

En dos municipios de Catalunya, en concreto en Tarragona, sendos POUM fueron arrinconados para dar paso y hacer posible acuerdos municipales de menor rango sobre explotaciones relacionadas con canteras.

Seguro que no serán éstas las causas del retraso del POUM de L’Albiol, pero al silencio municipal absoluto sobre el tema debiera suceder las explicaciones pertinentes de quien rige el municipio.

P.O.U.M. L’albiol. Avanç de planejament (Maig, 2008)

El cielo está enladrillado......

1. AVANÇ DE PLANEJAMENT
Programa de Participació Ciutadana

1
AVANÇ DE PLANEJAMENT
Programa de Participació Ciutadana
P.O.U.M. L’ALBIOL
PLA D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE
L’ALBIOL, BAIX CAMP
EXPEDIENT 903 de MAIG DE 2008
MEMÒRIA DE LA INFORMACIÓ PÚBLICA
PROMOTOR: AJUNTAMENT DE L’ALBIOL
ARQUITECTE: JOSEP MARTÍ BORRÀS
COL·LABORADORS: LEONARDO ASO COLOM
LIGIA F. MARTINS DE SOUSA Continue reading

Bonretorn. Apunts històrics

Bonretorn de L'Albiol

“La història de les masies de  Bonretorn és remunta al segle XVI, primer moment que, segons la documentació, en tenim notícia”

Texto: Laia de Ahumada

Fotos: Pep Palmitjà

L’objectiu d’aquest estudi és mostrar la importància que han tingut — i tenen encara— , al llarg de la història, les masies de Bonretorn com a dinamitzadores del territori, tant pel que fa referència a les explotacions agrícoles que s’han mantingut ininterrompudes durant els darrers 5 segles, com a la població que s’ha aplegat al seu voltant, bé com a habitants de les masies, bé com a treballadors agrícoles temporers, estiuejants o habitants del encontorns que han acudit a la celebració de les festes o a les misses dominicals, sentint-se així que formen part, social i religiosament, d’una comunitat més àmplia al voltant del nucli de Bonretorn, de tal manera que, fins fa pocs anys se celebrava —i encara ara—  la festa major. Continue reading

Una pedrera que devora

Cantera La Ponderosa/ de la empresa “Cantera La Ponderosa,S.A.”

Cantera La Ponderosa/ de la empresa “Cantera La Ponderosa,S.A.” Foto: Tibu

Des de bonretorn.cat volem fer difusió de l’amenaça que suposa, per als veïns del terme de l’Albiol (Baix Camp) i dels altres termes municipals propers, l’anunciada expansió de la pedrera “La Ponderosa”, ja que en el web municipal no s’hi permet opinar ni vehicular informació sobre aquest tema.

Ja fa uns anys, l’empresa “Canteras La Ponderosa” va voler incrementar la seva activitat extractiva endinsant-se en el límit municipal de L’Albiol, un cop exhaurida la capacitat d’extracció en el territori d’Alcover. En aquella ocasió no varen aconseguir els permisos necessaris a causa de l’oposició municipal, veïnal i d’entitats mediambientals.

Però uns anys més tard, mitjançant l’adquisició de propietats rurals en el municipi de L’Albiol, torna a intentar l’expansió de l’activitat. El que més preocupa ara els veïns és la posició a favor que sembla ser que hi tenen l’alcalde i el seu equip de govern.

Davant de la possibilitat que es concedeixin facilitats i permisos a l’empresa extractora per part de les administracions, els veïns i entitats de defensa del medi ambient i la qualitat de vida demanen i exigeixen que es tinguin en compte els problemes de tot tipus que comportarà l’explotació de la pedrera.

No cal dir que, tant pel que fa al nucli urbà més proper a la pedrera —Masies Catalanes— com per a la vida i explotació rural de les nombroses masies existents en el municipi de L’Albiol, les conseqüències de l’extracció seran molt greus.