Monthly Archives: May 2012

ARBRES, CASES I PETITES COSES AMB HISTÒRIA A BONRETORN DE L'ALBIOL

P1110787

text: Dalmau von Straten

foto: Derviche & Company

La llum, els colors, l’aire, la natura, les coses i las cases, les persones… tot això que ens rodeja i construïm forma part de la nostra vida a l’entorn dels nostres sentiments. Projectem la nostra realitat vital —deixant un rajolí de memòria— des de l’experiència quotidiana enmig d’aquesta realitat que ens envolta. A vegades els seriosos historiadors acadèmics  han subestimat aquestes realitats que envolten  la vida de les persones i les societats. Contràriament, la gent amb seny recorda la seva vida a partir de “la llum, els colors, l’aire, la natura, les coses i les cases, les persones…” de la seva infantesa.

Respecte a Bonretorn, petit llogaret d’un petit poble de Catalunya, ens agradaria retrobar la memòria de la gent que, segle darrere segle, va lluitar per poder viure —a vegades, sobreviure— en aquest territori: pagesos, mitgers, petits propietaris, masovers, rabassaires…, Tots enmig de la seva llum, colors, pedres, cases, arbres, conreus, quotidianitat; amb els seus noms propis de persones fermades a la complicada vida de sobreviure de la terra sotmesa als elements  naturals i socials.
Continue reading

Caminant per l'entorn

010

El grup excursionista l’Arítjol va realitzar, un any més, la marxa anual La Selva del Camp-muntanyes de Prades. I Bonretorn va a tornar a ser un dels indrets pels quals va transcórrer la cursa.

Felicitem el grup l’Arítjol per l’organització i la realització d’aquest esdeveniment, que congrega un gran nombre de persones per a gaudir del medi realitzant una de les activitats que hi té menor repercussió.

Un entorn gestionat per propietaris privats que el comparteixen desinteressadament per a la celebració d’activitats com aquestes. Una marxa preparada i executada pel grup excursionista l’Arítjol amb una llarga experiència i efectivitat demostrada, tot i que sempre pot ser criticat (positiva o negativament) per part dels participants.

Participants que, un cop finalitzada la travessa, comentats el pros i els contres, les anècdotes, els esforços, les satisfaccions, desconeixem si s’han parat a valorar el que suposa per a les propietats el manteniment dels paratges pels quals han transitat.

És aquest el motiu que va dur l’Associació Alveolus a difondre la problemàtica esdevinguda en el municipi de l’Albiol a causa de l’afany extractiu de l’empresa La Ponderosa, S.A. Una empresa amb un concepte molt diferent pel que fa a l’aprofitament del territori; una idea que comporta accions que tenen un gran impacte no solament en el paisatge sinó també sobre la flora, la fauna i les persones que l’habiten o en gaudeixen.

Des d’Alveolus es treballa per mantenir i millorar un entorn del qual gaudim tots, cercant alternatives útils, pràctiques i sostenibles a l’extractivisme o altres models de desenvolupament basats en la sobreexplotació dels recursos naturals.

001