Adéu 2012 des de Bonretorn

 

(amb l’entranyable record de dues persones:  Carlos de Ahumada Gual i  Ramon Batlle Punyed)

text: Karme Salmanticensis

fotografies: Pep Gades

shot_1354119564294

Des de Bonretorn -el Bonretorn real i quotidià- i des de el seu entorn, l’Albiol i els masos que l’envolten, sempre hem cregut que és millor pensar l’ avui per construir el demà. Les coses que han anat succeint en els segles passats i també les persones de bona voluntat que les han viscudes i les han fet possibles són, certament, un referent per a nosaltres, però des d’un pudorós i prudent silenci. Amb tot, sabem que a vegades cal retenir l’instant que s’escapa i es converteix en passat. Encara que sigui per un moment (millor així) per tornar a caminar construint i obrint nous camins per a les noves generacions que arriben al lloc, a Bonretorn, als masos, a tot l’Albiol.

El 2012 ens va deixar sense dos clars referents: Carlos de Ahumada i Ramon Batlle. Les seves relacions personals a Bonretorn van ser molt diferents, però tots dos molt importants per nosaltres.

Carlos de Ahumada004

 

 

 

El primer, Carlos de Ahumada Gual, marit de Pilar Batlle Soler, va iniciar una nova branca a Bonretorn, els “Ahumada-Batlle”. I tots dos ben units, Carlos i Pilar, quan molts havien deixat d’apostar per mantenir viu el llogaret de Bonretorn en el vessant de la seva genuïna identitat, l’agrícola, van dedicar-hi mitjans materials i feina per tal de continuar-la, i ho van aconseguir

 

Recentment, el dia de Nadal, ens va deixar l’oncle Ramon Batlle Punyed. El seu casament amb Lluïsa Rius va fer possible el creixement d’una nova branca de l’arbre: els “Batlle-Rius”.En Ramon Batlle, a part del seu doctorat i especialitat en Farmàcia, va agafar des de ben jove el relleu d’alguns avantpassats i es va convertir, amb constància i dedicació desinteressada, en el cronista de la història de la família. Des de Josep Batlle i Jover ningú no havia fet un tal esforç per documentar el tronc familiar. Una tasca documental que fou recollida en una modesta, però bona publicació, amb motiu del centenari  de la mort de l’avi, Josep Batlle i Vidal.

 

Llibre RB002

 

 
 
Cal agrair, doncs, a Ramon Batlle —i a Marc Batlle Izard, avui uns dels millors genealogistes de Catalunya, que hi va col·laborar— la publicació de l’obra: “Uns Batlle de La Selva a Tarragona al segle XIX”, Barcelona, 1998. Tots dos van seguir la tradició i ben fer de catalogar per a l’ús de tots la documentació que van anar descobrint. No tothom ho fa així.

 

 

 

 

Carlos de Ahumada Gual i Ramon Batlle Punyed ens animen a celebrar amb fets  “l’aniversari documental dels cinc segles” d’història de Bonretorn, la festa del “Cinquè centenari” (10 de gener de 1513). Ben segur que ambdós seran presents en els nostres records i projectes de futur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>