Monthly Archives: February 2012

El gobierno municipal de l’Albiol informa a los vecinos sobre el incendio

Mas Blanc. Inici de l'Incendi

Mas Blanc. Inici de l’Incendi

Texto: Col·lectiu-6
Foto: Jaume Buqueras

En las oficinas municipales que el ayuntamiento tiene en la urbanización de  Masies Catalanes, lugar donde se concentra buen número de sus habitantes, el gobierno municipal de  l’Albiol  llevó a cabo una reunión para informar del grave incendio ocurrido la semana pasada. Continue reading

“La culpa sempre és de l'altre!”

20120204 Incendi a l Albiol 04

Text: Col.lectiu 3

Foto: Jaume Buqueras

Bellesa i brutalitat del foc.

Quants cops ens hem assegut davant de la llar de foc, l’estufa de llenya, un foc de camp o el foc dels calçots. Quantes converses de gràcies i de desgràcies, de glòries i de penes, de llegendes barrejades amb el fum de la foguera. Confortats sempre per la flama canviant i la brasa roja ben calenta, no té importància el temps. El mateix temps que hem decidit de viure amb presses, sempre corrent, com el vent de dissabte competint amb l’aigua que mai no arriba. No plou.

Com les persones, el foc, un dia s’alça i no entén de lletres, ni de raons, ni de romanços. No li expliquis què, quant ni com.

Ja estàvem recuperant-nos d’aquell monstruós incendi del 2000 i en qüestió d’hores tot s’ha esfumat. Sant tornem-hi a l’olor de sutge, la mirada gris i trista i el gust amarg d’una mossegada als colors i la vida de casa nostra: tot cremat.

És el que ha passat a l’Albiol. Estrany, no? Les estadístiques dels incendis forestals al terme, que apuntaven un incendi cada 30 o 40 anys —potser per això tots estàvem tranquils i confiats—, s’han trencat. Qui es podia imaginar que aquest dissabte batríem un nou rècord i que el nostre municipi tornaria a ser noticia per una nova agressió a la natura. Visca l’espècie humana!

I ara tothom començarà a buscar de qui és la culpa. Què ha fet possible tanta desventura. Buscarem raons allà on no hi són; trobarem explicacions que no sabrem ni per què hi son. Quan, en el fons, tots sabem el mateix que deia aquell home gran, que ja no parla però segueix entre nosaltres; la culpa! “la culpa sempre és de l’altre!”