Monthly Archives: June 2010

Més enllà de Barcelona: el futur dels pobles petits.

VinyaPau MORAGAS BOUYAT, enginyer agrònom i enòleg.

L’OLIVERA cooperativa, Vallbona de les Monges (Lleida).

Podríem afirmar sense gaires dificultats en posar-nos d’acord que a la nostra societat el ritme dels canvis d’aquests darrers anys és molt alt. Canvis de tot tipus: econòmics, polítics, socials, tecnològics que afecten a les nostres vides i que ens obliguen a situar-nos necessàriament en nous escenaris que ni les generacions anteriors havien viscut ni les properes probablement viuran. Quan pensem en l’organització del territori, la vida als pobles, el món rural, l’agricultura, etc… ho hauríem de fer vinculant-t’ho a aquest entorn en transformació contínua. El ritme d’aquests canvis ha afectat i continua afectant el present i el futur dels pobles petits a Catalunya i arreu. Continue reading

La vida a un mas qualsevol: el Mas de Fau

Mas de FausAndreu Barbarà

(Extret del llibre Memòries d’un Alcoverenc d’avui, Alcover: Centre d’Estudis Alcoverencs, 2000, p.11-13).

Em dic Andreu Barbarà i Camafort i vaig néixer el 13 de gener de 1921 al mas de Fau, del terme municipal de l’Albiol, en un lloc que pertanyia tradicionalment a la meva família. Segons un cens del 1553 el primer propietari fou en Gabriel Barbarà […].

Al mas teníem un ramat de cabres (un centenar), bous (sis o set), matxos, gallines, porcs, conills, gossos, etc.

Poc necessitàvem per a menjar que ho haguéssim de comprar. Fèiem la matança del porc entre sant Antoni i sant Josep, preparàvem tupina, cansalada, cuixot (pernil); del porc s’aprofita tot per a fer escudella, col, patates, fesols, un grapat d’arròs, dos o tres talls de tupina amb el seu greix i en sortia una escudella boníssima. Continue reading