La vida a un mas qualsevol: el Mas de Fau

Mas de FausAndreu Barbarà

(Extret del llibre Memòries d’un Alcoverenc d’avui, Alcover: Centre d’Estudis Alcoverencs, 2000, p.11-13).

Em dic Andreu Barbarà i Camafort i vaig néixer el 13 de gener de 1921 al mas de Fau, del terme municipal de l’Albiol, en un lloc que pertanyia tradicionalment a la meva família. Segons un cens del 1553 el primer propietari fou en Gabriel Barbarà […].

Al mas teníem un ramat de cabres (un centenar), bous (sis o set), matxos, gallines, porcs, conills, gossos, etc.

Poc necessitàvem per a menjar que ho haguéssim de comprar. Fèiem la matança del porc entre sant Antoni i sant Josep, preparàvem tupina, cansalada, cuixot (pernil); del porc s’aprofita tot per a fer escudella, col, patates, fesols, un grapat d’arròs, dos o tres talls de tupina amb el seu greix i en sortia una escudella boníssima.

El diumenge carn d’olla amb pastes de sopa. Portàvem a Valls a cal Fideuer una arrova de farina i ens feia fideus i sopa tal com volíem. El dissabte anàvem a comprar a Alcover: portàvem un cistell d’ous i compràvem per al diumenge i la resta de la setmana: 1 pesseta de carn de be, 30 cèntims de gallina, s’hi afegia a l’olla allò que calia de la tupina, i hi havia un tall per a cadascú, amb un brou excel·lent i per a la setmana, bacallà, arengades, tonyina.

Al mas, hi vivien els avis, els pares, les ties, l’oncle i un parell de pastors, que cobraven molt poc, de 15 a 25 pessetes al mes, però menjats, rentats i cosits. Els diners se’ls gastaven en tabac i en alguna peça de roba.

En aquell temps al bosc hi havia molts conills. Rar era el dia que el pastor no en portés algun, perquè els agafaven els gossos, per un cop de pedra encertat o un bon cop de bastó. Els primers porcs senglars no aparegueren a la finca fins el 1926-27.

Collíem tota mena de verdures, cols, patates, fesols i fruites, nous, pomes, peres, préssecs, ametlles, garrofes, oli, vi; sembradura, blat, ordi, faves, civada, cigrons, i encara una cinquantena de sacs d’avellanes. Si un any fallava la collita es tallaven uns centenars de pins i endavant.

La sega, el batre, i la verema es feien a la finca, hi teníem era, cup i premsa i el forn per coure el pa; ens aquests treballs hi prenia part tota la família.

Tots els masos tenien una o més fonts, al mas n’hi ha quatre, suficients per a les necessitats de la família, per a regar i per a beure els animals.

[…]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>