Municipi de l’Albiol

El municipi de l’Albiol està situat a la comarca del Baix Camp, tot just al límit amb la veïna comarca de l’Alt Camp, endinsada al bell mig de la serra de la Mussara, en el conjunt de les muntanyes de Prades, encaixat per la plana del Camp i els darrers contraforts de les Muntanyes de Prades, amb la Serra de la Mussara, la Serra del Pou i el Pla de l’Estelada fa que l’altitud del terme oscil·li entre els 230 i els 985 metres.

El terme té una superfície de 20,22 Km. i limita amb els municipis d’Alcover, la Selva del Camp, l’Aleixar, la Mussara i Mont-ral.

El municipi té una població de 328 habitants (cens 09-2004) i hi ha quatre nuclis de població ben diferenciats: el poble, els masos, Bonretorn i Les Masies Catalanes. El terme abundant els terrenys forestals on predomina la pineda. El principal conreu es l’avellaner i la vinya, seguit per l’olivera, el garrofer. Actualment l’agricultura es concentra a la vall de Bonretorn, a la part baixa de la vall de la Selva i en algun planell aïllats. Antigament s’explotaven mines de plom, plata i platí, i principalment pedres de jaspi i saldo.

L’Albiol és documentat a la segona meitat del segle XII , el primer document; que es coneix, és la carta de repoblació atorgada el 25 de juny de any 1158 pel compte de Barcelona, Ramon Berenguer IV.

Però tot sembla indicar que hi hagué una ocupació anterior. El mateix origen del nom de l’Albiol o troballes de destrals de pedre al municipi aixi com l’existència de coves amb pintures.

Que cal visitar de l’Albiol:

Podem considerar l’Albiol com uns dels portals naturals d’entrada a les Muntanyes de Prades. El Municipi s’estén des del Camp de Tarragona amb una cota de 220 mts. fins a la serra del Pou dins de les Muntanyes de Prades amb una alçada de 940 mts.

L’Albiol mirador: Des de la terrassa que hi ha al davant de l’església de St. Miquel i des del castell podem admirar una extensa vista del camp de Tarragona, de la costa Daurada (Hospitalet de l’Infant fins a …..) i dels límit sud de les Muntanyes de Prades, fins a la Serra de Llaberia.

L’Albiol paisatgístic: L’ abrupta topografia del municipi configura un magnífic paisatge, destacant entre les expressions més significatives d’aquest la vall del riuet de L’Albiol que podem admirar des del castell i des del camí del mas de Tinet, la serra del Pou i el Grauet on trobem les cotes més altes del municipi i des de la carretera de La Selva a Alforja el cingle del St. Crist i de Vallverdú. Un altre lloc d’interès és la Font Major.

El Poble: El poble, si bé petit, conserva un especial encant pel predomini de la pedra vista en la construcció de les seves cases.

L’església de St. Miquel.

Villa Urrutia: casa modernista situada a la urbanització Masies Catalanes, a la part baixa del municipi.