NOTA DE PREMSA DE XARXA SUD 12/12/2019

POSICIONAMENT DE XARXA SUD EN RELACIÓ AL NOU DECRET SOBRE LA
INSTAL·LACIÓ DE NOVES CENTRALS EÒLIQUES.
El dimarts passat 10 de desembre, Xarxa Sud, plataforma que aplega entitats i associacions que vetllen i defensen els territoris de les terres del sud de les agressions mediambientals i especulatives,es va reunir en assemblea plenària per posar sobre la taula la necessitat de crear un front comú d’oposició a la instal·lació indiscriminada, massiva i especulativa de centrals eòliques que, amb el nou decret llei 16/2019, de 26 de novembre, es pot donar. La nova normativa no es crea amb el consens dels territoris i en acord a les seves necessitats energètiques sinó en el marc d’un model energètic obsolet basat en el rendiment econòmic i sense tenir prou en compte els impactes en el territori. La instal·lació de centrals eòliques es veu afavorida per una àmplia reducció dels requisits que es precisen a un sol procediment administratiu i bloquejant qualsevol oposició territorial possible, atès que l’òrgan de decisió de permisos queda
només definit per la Generalitat. O sigui, afavorint la inversió – o l’especulació – a costa de la democràcia.
Xarxa Sud es posiciona a favor de l’energia renovable però no dins un marc d’instal·lació descontrolat i concentrat a nivell territorial. Xarxa Sud advoca per un model energètic distribuït i no pas concentrat i centralitzat. Plantegem que qualsevol nova instal·lació s’adeqüi a proximitat dels centres de consum, cosa que ara mateix ja no es fa.
El model que el nou decret planteja només afavoreix a les grans empreses capaces d’assumir condicions d’instal·lació grans i que suposen una afectació tant en la instal·lació de les centrals com després en el transport de l’energia generada, un altre greuge territorial a afegir. Creiem que el veritable canvi està en l’autoproducció, en l’autoconsum. Una manera de fer-ho és afavorint la instal·lació de petits aerogeneradors i/o plaques solars en edificis, solars buits, polígons industrials i
altres infraestructures ja construïdes o projectades en totes les ciutats i pobles.
Xarxa Sud es planteja properament fer mobilitzacions a fi i efecte de posar al descobert el que pot suposar per a les nostres contrades aquest nou decret. A més de difondre informació i fomentar el debat social, es planteja fer una confrontació política directa, una activació de tota mena de recursos administratius per bloquejar aquest nou decret i argumentar que hi ha vertaderes alternatives energètiques renovables i sostenibles, i que el model que es planteja no ens porta cap aquí.
Cal tenir molt present que aquestes centrals afecten molt directament als espais naturals, causant impactes paisatgístics que poden resultar severs, transformant paisatges de gran vàlua. Les centrals afecten un dels majors actius que tenen els nostres pobles que és el paisatge, en el que es basa bona part del nostre turisme. A més pot afectar molt negativament l’economia local, basada en els
productes de la terra lligats i identificats amb un paisatge ben conservat i de qualitat. Un clar exemple el trobem al Priorat on han sabut valoritzar els seus preuats vins a partir de donar valor al paisatge on es produeix aquests mateixos vins. Omplir el Priorat de centrals eòliques pot suposar la mort d’aquest model d’èxit. El mateix pot passar amb altres comarques que estan apostant per aquest mateix model.
A més la instal·lació de centrals eòliques, amb l’obertura de pistes, la desforestació de les zones afectades, l’anivellament de carenes, la instal·lació de grans soleres de formigó….afecten molt negativament als nostres ecosistemes. Les centrals, a més, comporten la instal·lació de línies elèctriques d’evacuació de l’energia, agreujant encara més els impactes ambientals. Molts són els estudis que alerten sobre els efectes que les centrals eòliques tenen sobre moltes espècies d’ocells,
havent causat la mort a algunes de les que es troben en major perill d’extinció (àliga cuabarrada, voltor negre, aufrany….). Molts són també els estudis que alerten sobre els impactes d’aquestes centrals sobre els rats penats, grans consumidors de molestos insectes.
Aquest no és un problema que només afecti a les terres del Sud i certament posarem en valor qualsevol iniciativa que ens agrupi en la lluita en tots els territoris. Però cal reconèixer que, tenint en compte que a l’any 2011 la demarcació de Tarragona – sobretot les Terres de l’Ebre – tenia un 70,1 % dels aerogeneradors (a més de les 3 nuclears i els macro abocadors) del país, existeix un desequilibri territorial que aquest nou decret en concret no ajudarà gens a pal·liar.
Informarem properament de mobilitzacions i actes que es puguin fer per posar en valor que el territori és de la gent que el viu i que cap marc de negoci especulatiu aconseguirà tirar endavant sense trobar-nos al davant per a fer-hi front.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *