CEL NET ACUSA A LA GENERALITAT D’IMMOBILITAT I MANCA DE VOLUNTAT POLÍTICA DAVANT LA PROBLEMÀTICA DE LA QUALITAT DE L’AIRE AL CAMP DE TARRAGONA

La Plataforma Cel Net ens ha enviat aquesta informació:

Bon dia!

El dijous 16 de febrer, vam presentar juntament amb el  LCMA  de la UPC i l’Ajuntament del Morell els resultats del tercer estudi de qualitat de l’aire realitzats a Morell.

Creiem que tant els resultats com les valoracions fetes al respecte, han d’estar a l’abast de tothom. Per això, us fem arribar aquest correu amb una breu explicació de com ha anat l’acte i us animem a consultar el dossier adjunt on podeu trobar els  posicionaments  i conclusions de la UPC, l’Ajuntament del Morell i Cel Net.

Al nostre blog podeu consultar el nostre posicionament i aviat penjarem l’estudi  complet.

Us   demanem que envieu  aquest correu a tothom a qui li pot interessar. També podeu  fer  una ullada de totes les notícies relacionades a les nostres xarxes socials ( facebook  i  twitter ) i ajudar-nos amb la difusió.

Moltes gràcies!
—-

CEL NET ACUSA A LA GENERALITAT D’IMMOBILITAT I MANCA DE VOLUNTAT POLÍTICA DAVANT LA PROBLEMÀTICA DE LA QUALITAT DE L’AIRE AL CAMP DE TARRAGONA 

Avui, 16 de febrer del 2017, després de més de 9 anys de lluita reafirmant el seu compromís amb la salut de la ciutadania i el territori, la Plataforma Cel Net ha comparagut novament davant de la ciutadania per mostrar, de forma transparent i independent, els resultats del tercer estudi de la qualitat de l’aire realitzat al municipi del Morell. Aquest és el tercer estudi que la Plataforma impulsa, finançat per l’Ajuntament del Morell i realitzat pel LCMA de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Cel Net ha expressat la necessitat urgent de tenir dades de tots els municipis afectats pel polígon nord del complex petroquímic: Constantí, Perafort i Puigdelfí, Vilallonga del Camp i la Pobla de Mafumet. I lamenta que, de nou, les pressions polítiques i empresarials, i sobretot  la manca de responsabilitat i valentia per part de les administracions locals, segueixin condemnant a  la població a un buit informatiu davant la qualitat de l’aire.

En les conclusions presentades pels experts de la UPC, s’evidencia una millora clara dels resultats en relació a les dades dels estudis anteriors, en especial en contrast a les xifres alarmants que es van recollir en el primer. Per això, la Plataforma Cel Net remarca la importància de realitzar estudis externs: la conseqüència directe d’aquests ha estat l’autocontrol i regulació de les emissions per part de les mateixes empreses, i la supervisió permanent de l’administració front a possibles incidents.

Per contra, des de Cel Net s’assenyala que la resta d’ajuntaments que no han apostat pel control, l’objectivitat i la transparència, condemnen a la població a una manca d’informació absoluta respecte a la qualitat de l’aire que respiren i les conseqüències que té per la salut i el territori. Per evidenciar-ho, la Plataforma fa èmfasi en els últims incidents què s’han viscut a les poblacions veïnes del Polígon Nord: l’incident químic succeït a Repsol i que afecta la població de Constantí des del desembre del 2016; i la fuita en la planta de polipropilè de la mateixa empresa que va recobrir amb una fina capa blanca una part de les cases i els carrers  de Vilallonga del Camp. Durant aquests incidències (en el dossier adjunt es pot trobar més informació), les poques dades recollides pels captadors de la Generalitat demostren nivells alarmants dels compostos analitzats amb pics diaris de quantitats inadmisibles. Però, ni l’empresa implicada, ni l’administració local, ni el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya han donat cap tipus d’explicació ni han dut a terme cap acció al respecte. Tampoc es va activar cap pla d’emergència ni es va donar cap indicació a la població.

És per això, que la Plataforma denuncia l’habitual silenci i immobilisme davant fets com aquest i remarca la necessitat urgent de situar captadors específics per analitzar detallada i específicament tots els compostos.

Més enllà de l’impunitat amb la que encara actuen les empreses, la Plataforma Cel Net denuncia i remarca l’immobilisme per part del Departament de Territori i Sostenibililtat de la Generalitat de Catalunya i li reclama que assumeixi les seves responsabilitats i compromís.

Fa quasi dos anys que es va aprovar la moció de la Creació de la Qualitat de l’aire al Camp de Tarragona i més d’un any de la celebració de la primera. Malauradament, a dia d’avui, encara no hi ha cap tipus de resultat, acord o millora davant aquesta situació. No hi ha data per la pròxima reunió, ni per la Taula ni per als grups de treball. La Plataforma explica que la Taula s’ha convertit en un organisme inútil, marcat per la manca de compromís i voluntat, que serveix per eludir la responsabilitat tant de les administracions locals com de la Generalitat de Catalunya i dilatar aquesta problemàtica en el temps. (En el dossier adjunt, la Plataforma fa un repàs dels objectius que es van acordar amb la Generalitat quan es va crear la Taula de la Qualitat de l’Aire al camp de Tarragona  i dels quals cap encara ha estat assolit.)

Insisisteix en que es necessita un estudi complert de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, tant del polígon nord com del polígon sud, amb una voluntat política clara per part de la Generalitat de Catalunya de realitzar-lo de forma transparent, objectiva i en un termini relativament curt de temps. Reitera el seu cansament davant les mitges intencions, les mitges responsabilitats i les mitges solucions. I anuncia que, mentre continuï la seva manca d’eficiència, Cel Net seguirà insistint a les administracions locals de la importància de realitzar aquest tipus d’estudis.

S’adjunta un dossier que inclou:

  • Conclusions de l’estudi realitzades per LCMA de la UPC

  • Nota de premsa de l’Ajuntament del Morell

  • Posicionament de la Plataforma Cel Net (inclou les principals conclusions, repàs dels objectius marcats des des la Generalitat i dades recollides de les últimes incidències).


Qualsevol cosa estem a la vostra disposició!
Salut i seguim!



Plataforma Cel Net

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *