QUÈ VAL LA SALUT?

http://diaridetarragona.com/comarques/52129/la-contaminacio-de-laire-del-camp-es-redueix-pero-sobrepassa-el-limit
La contaminació de l’aire del Camp es redueix, però sobrepassa el límit

En un any, els nivells han disminuït un 33%, tot i que l’àcid acètic i l’1,3 butadiè superen els límits perjudicials per a la salut

 El 81% prové del polígon Nord i, concretament, de l´àrea de la refineria i la petroquímica Un any després que Cel Net presentés el seu primer estudi sobre la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona amb la col·laboració de quatre municipis (el Morell, Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga), ara s’han donat a conèixer els resultats del segon, realitzat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC i que únicament ha comptat amb el suport del Morell.

Concretament, els tres punts de control situats al municipi han detectat més de 100 compostos, determinant que s’han reduït en un 33% els nivells de contaminants a l’aire perjudicials per a la salut. Tot i això, l’1,3 butadiè segueix superant el llindar, un compost que, amb una exposició prolongada, pot causar càncer i anomalies estructurals o funcionals en l’embrió o el fetus. A més, a aquest s’hi afegeix l’àcid acètic, que en el passat estudi no superava el llindar i que pot ser perjudicial per les vies respiratòries i provocar edemes pulmonars.

D’altra banda, es destaca que en els darrers anys s’ha estabilitzat el nombre d’episodis d’olor-contaminació. En aquest sentit, s’ha passat dels 522 episodis del 2011 als 60-70 registrats actualment. D’aquests, la gran majoria (el 81%) provenen del polígon Nord, tant de l’àrea petroquímica com de la refineria. El 19% restant procedeixen d’activitats industrials situades a Alcover, Constantí i Vilallonga del Camp.

Ahir a la presentació de l’estudi, membres de Cel Net feien una bona valoració dels resultats, tot i que asseguraven que era una «sensació agredolça». «Un cop per setmana se segueixen superant els nivells», explicava Josep Maria Torres, membre de la plataforma.

A més a més, van lamentar que aquest segon estudi no hagi pogut ser més complet i que únicament estigui centrat en el Morell. A aquesta pèrdua de suport la van associar «a les fortes pressions de la indústria». Per la seva banda, l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, va refermar el seu compromís en realitzar estudis anualment. «Volem saber les repercussions que aquests compostos tenen per a la salut, que és el que la ciutadania demana».

Estudi del polígon Sud

Des de Cel Net es vol fer un seguiment de la qualitat de l’aire del polígon Nord, però també fer estudis del Sud. D’altra banda, es demanarà a la Taula Territorial de Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona la creació de quatre grups de treball per a la redacció d’una nova legislació, fer un control permanent i treballar la contaminació acústica i lumínica.

Posicionament de la Plataforma Cel Net davant els resultats del segon estudi de qualitat de l’aire al Morell

Un dels nostres companys va assistir a aquesta presentació i en acabar els hi va escriure el següent:

“Habiendo asistido esta tarde a vuestra exposición sobre el tema del epígrafe, después de llegar a mi casa he sentido la necesidad de escribiros lo siguiente.

Os animo desde Alveolus a que sigais adelante después de la gran labor que estais realizando y que no decaigais en el empeño de luchar por la salud de todas las personas que habitamos en el camp de Tarragona.

He sentido vergüenza de ver que solamente el ayuntamiento del Morell os ha querido apoyar en seguir realizando este trabajo. Mi felicitación para el alcalde y su equipo (no sé a que partido pertenece ni me interesa), pero le he visto con un proceder dedicado a su población.

Sobre la negativa del ayuntamiento de Alcover a participar, es muy sospechoso que no quiera saber la contaminación de la empresa de tratamiento de aceites residuales, cuando en los alrededores no hay quien respire. Hace dos años modificaron el POUM de Alcover para adaptarlo expresamente a los requerimientos de La Pedrera. Y del ayuntº de La Pobla de Mafumet vosotros conocéis el tema mucho mejor. Animo y preseverancia para mejorar el aire que respiramos.”

M. Ortega Company (ALVCEOLUS)

Resposta de la Plataforma Cel Net

“Muchísimas gracias M.Ortega! aquests missatges ens animen a tirar endavant. I si nosaltres també tenim aquesta sensació de ràbia i impotència quan els altres alcaldes no volen implicar-se en una cosa tan important per tots el vilatans, quan no aposten per la defensa i la millora del nostre territori. Però també sabem que darrera de tot hi ha moltes pressions i interessos, per això el lema d’aquesta campanya “Què val la salut?”moltes gràcies i molta sort per vosaltres també!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *