Jornada a Vilanova d’Escornalbou

L’Associació per la Defensa i Millora del Territori i Patrimoni de l’Argentera i Entorn-Defenterra– afectada per un projecte d’explotació d’àrids, organitza una nova activitat per donar a coneixer la problemàtica ambiental que suposa la gestió del territori basada en l’obtenció de recursos a qualsevol preu.

160117_jornada_no_pedrera-1

El dimarts 15 de desembre del 2015 el GEPEC va publicar a la seva pàgina Web el següent:

No a la destrucció del paisatge d’Escornalbou

 

fotomuntatge que il·lustra el que no volem que sigui el nou paisatge des del castell d’Escornalbou

I continua:

“La setmana passada, la CUP, acompanyada de les entitats Defenterra i GEPEC-EdC, va fer una roda de premsa al Castell d’Escornalbou amb l’objectiu de fer pública l’oposició al projecte de pedrera que afectaria l’entorn del castell d’Escornalbou.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va aprovar l’any passat l’autorització ambiental a l’activitat extractiva LEMAR del terme municipal de l’Argentera malgrat les nombroses al·legacions presentades per la nostra entitat i altres associacions i malgrat diversos informes desfavorables o que alertaven d’impactes severs, efectuats al llarg del procés administratiu per diversos departaments de la Generalitat.

Amb la construcció d’una pedrera de 23 ha (230000 m2), les pedres de la qual probablement acabaran “fent país” sota els rails d’un AVE d’Aràbia o de vés a saber on, es malmetrà per sempre un paisatge que actua com a reclam de fons econòmics i d’atractiu turístic.

Des del GEPEC-EdC, en un darrer intent d’aturar aquesta pedrera, s’han enviat cartes als ajuntaments de la zona i a diverses administracions públiques alertant dels que suposaria la seva construcció i amb una foto muntatge il·lustrativa de l’impacte sobre una zona gairebé verge fins al moment actual.”

Previament el 30 de novembre del 2015 el diari “reusdigital.cat  havia publicat la següent notícia

” La CUP, Defenterra i GEPEC mostren el seu rebuig a la pedrera a l’Argentera.

El partit presentarà una moció contra el projecte al Consell Comarcal del Baix Camp”

i afegia:

“El projecte per construir la pedrera a l’Argentera compta amb força oposició L’entitat Defenterra, creada per lluita contra el projecte de la pedrera a l’Argentera, l’associació ecologista GEPEC i la CUP han realitzat, aquest dilluns, una roda de premsa al Castell d’Escornalbou per tal de mostrar el seu rebuig al projecte d’aquesta pedrera i reafirmar el seu compromís “amb el model de desenvolupament econòmic, ambiental i turístic dels municipis de la Baronia d’Escornalbou”.

Mathew Barton, membre de l’entitat Defenterra que porta des de 2012 lluitant contra el projecte d’una pedrera de la constructora M&J Grúas, ha obert la roda de premsa per tal de denunciar que “l’activitat d’aquesta pedrera tindria múltiples efectes negatius sobre les poblacions del voltant, particularment de Vilanova d’Escornalbou, i sobre l’entorn del Castell que paisatgísticament ja està hipotecat per l’impacte del parc eòlic més gran de Catalunya”.

Barton ha especificat que a causa de la seva ubicació geogràfica, la presència de la pedrera seria visible des de gran part del territori, i a més la seva activitat obligaria a la construcció d’una carretera sobre un camí que uneix l’Argentera i Colldejou, per tal de poder transportar el material extret condicionant el trànsit de la zona i generant un impacte ambiental negatiu.

Per la seva banda, Josep Maria Forcadell, del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Catalans (GEPEC), ha explicat que “la pedrera afectaria molt negativament al corredor biològic entre la Serra de l’Argentera i la zona pre-litoral”, un espai que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

Precisament, l’interès ambiental i paisatgístic de la serra és un dels elements d’atracció del pla de desenvolupament econòmic dels pobles agrupats sota la Baronia d’Escornalbou. Forcadell ha sentenciat que “el projecte de la pedrera és diametralment oposat al model de foment del turisme sostenible, de paisatge i d’esports a l’aire lliure que pretén desenvolupar-se”.

En aquesta línia també s’ha manifestat el regidor riudomenc i conseller comarcal del Baix Camp, Pere Campíñez, el qual ha afegit que la pedrera “entra en contradicció directa amb el desenvolupament local i de territori que pretén desenvolupar la Xarxa Solc formada pels municipis de la Baronia i amb el Pla de Foment Turístic de les Muntanyes de la Costa Daurada”.

Precisament, el Consell Comarcal del Baix Camp i el Patronat de Turisme del Baix Camp són els impulsors d’aquest Pla, motiu pel qual Campíñez ha anunciat que la CUP presentarà una moció al proper Ple del Consell per rebutjar el projecte de construcció de la pedrera i defensar el valor paisatgístic d’aquesta zona com a element d’explotació turística.

Per la seva banda, el diputat al Parlament, Sergi Saladié, ha volgut fer explícit el suport de la CUP a les reivindicacions de Defenterra i el GEPEC, així com reafirmar-se amb la necessitat “d’impulsar polítiques públiques a territoris amb pocs recursos i despoblats com el de la Baronia d’Escornalbou, que garanteixin la conservació del paisatge i el territori, i alhora, representin una font de finançament per la seva població per garantir el futur d’aquests pobles”.

Per aquest motiu, Saladié ha anunciat que “quan s’inicii el curs parlamentari des de la CUP Crida Constituent revisarem tot el procediment administratiu d’aquest projecte per tal d’aturar-lo, però cal que la ciutadania dels municipis de la Baronia d’Escornalbou se facin sentir i exigeixin a través dels seus ajuntaments l’anul·lació del procés per garantir un model sostenible de desenvolupament territorial”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *