Carta a l'alcalde de L'Albiol

Museu Ciències Naturals de Barcelona
Passeig Picasso, s/n. Parc de la Ciutadella
08003 Barcelona
Telèfon 93 256 22 00
Fax 93 310 49 99

AJUNTAMENT DE L´ALBIOL.

Benvolgut senyor / Benvolguda senyora,

Com a directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i sent coneixedora de la problemàtica existent sobre l’explotació d’una cantera molt propera als avencs de Bonretorn, m’agradaria donar el meu parer sobre el perill que podria suposar un apropament excessiu a les cavitats de les extraccions.

Aquesta cavitat, tanmateix que moltes altres, és l’hàbitat d’una sèrie de representants de fauna que s’han adaptat a aquest medi, i que s’han especialitzat en tant alt grau, que només poden sobreviure en les esquerdes i galeries del sota terra. Els avencs de Bonretorn, contenen una important fauna, convenientment inventariada, que la converteix en una joia per l’entomologia. La seva alteració representaria la pèrdua d’un punt de referència biològica que no ens podem permetre.

La representació faunística inclou la majoria de grups, començant pels vertebrats, amb els ratpenats passant i acabant per una extensa mostra d’artròpodes: dípters, aràcnids, coleòpters, etc.

Tots són importants, però entre tots n’hem de citar un exemple representatiu. Un coleòpter de la familia Leiodide :Troglocharinus (Antrocharidius) lagari, descrita pel Dr. F. Español, en l´any 1953 . Es tracta d’un espècie endèmica de les muntanyes de Prades, i tan sols es troba en aquesta cavitat.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona porta a terme des de fa anys, un projecte: Projecte del Banc de Teixits, dins del Departament d’Artròpodes. La seva finalitat és obtenir mostres de fauna de particular interès, amb destinació a facilitar-los als estudiosos de manera que els investigadors no hagin d’accedir a les cavitats i trobin el material més a l’abast. Així es preserva el medi subterrani evitant visites incontrolades. Precisament aquesta cavitat és un dels nostres objectius, havent-hi fet una sèrie d’estudis i recol·leccions controlades, els resultats dels quals demostren l’alt grau d’interès de la cova.

També la Associació Catalana de Bioespeleologia, activa col·laboradora amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, coneix el cas i ens ha fet arribar els seus neguits, demanat-nos alguna acció informativa.

La Federació Catalana d´Espeleologia, conscient de la importancia que tenen aquests fenómens, ens ha transmes la seva inquietud pel futur dels Avencs de Bonretorn, patrimoni geológic i biológic de Catalunya.

La nostra proposta seria intentar derivar la explotació cap altres indrets de la pedrera més allunyats de la cova, ja que si la explotació es un fet, tard o d’hora ja no tindrem ni la cova ni la seva fauna.

Rebeu una salutació cordial,

Anna Omedes
Directora

Barcelona, 27 de maig de 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>