L’ecologisme exigeix una nova llei d’activitats extractives per ‘la mala praxi’ d’alguns promotors

Els medis de comunicació es fan resó de la presentació del Manifest

InfoCamp de Tarragona publica: L’ecologisme vol una nova llei d’activitats extractives

Medi Ambient. Marc Busquets/ Reus Digital

Dimecres, 12 Juliol 2017 08:21

Diverses entitats ecologistes i veïnals del territori han decidit unir esforços contra el que consideren “un escàndol ambiental” relacionat amb l’activitat extractiva a les comarques del Camp de Tarragona. La seu del Gepec, a Reus, va acollir ahir la presentació d’un manifest en què denuncien “la passivitat de l’administració” a l’hora de controlar les pràctiques de treball de “certes empreses quan exploten un espai”. “La manca de planificació territorial de la Generalitat és evident, i els excessos dels promotors causen molèsties contínues als veïns”, va afirmar el representant de Gepec, Josep Maria Forcadell. La voluntat del grup, segons es va exposar, és que l’administració “rectifiqui de manera urgent” la normativa vigent en aquest camp.

El manifest, signat per les entitats Alveolus (L’Albiol), l’Associació per a la Defensa Mediambiental del Territori del Polígon 12 de l’Aleixar, Defenterra (l’Argentera), Delterpa (Riudecols), la plataforma cívica Puigcerver (Alforja), la plataforma del Priorat i Gepec, exigeix “mesures correctores immediates” que condueixin a la redacció d’una nova llei sotmesa al règim d’autorització ambiental i que inclogui, entre d’altres accions, la prohibició de dur a terme activitats extractives a menys d’un quilòmetre de distància de població i que es denegui la concessió d’explotació “fins que els recursos s’esgotin”, quelcom ara permès. Finalment, la nova normativa hauria de preveure “una major dotació de recursos” per controlar les empreses del sector.

El diari reus digital.cat publica:

L’ecologisme exigeix una nova llei d’activitats extractives per ‘la mala praxi’ d’alguns promotors

Gepec i diverses plataformes veïnals denuncien en un manifest ‘la passivitat de l’administració’ a l’hora de controlar l’explotació que fan les empreses privades dels espais naturals

11 de Juliol de 2017, per Marc Busquets

Diverses entitats ecologistes i veïnals del territori han decidit sumar esforços contra el que consideren “un escàndol ambiental” relacionat amb l’activitat extractiva a les comarques del Camp de Tarragona. La seu del Gepec, a Reus, ha acollit aquest dimarts la presentació d’un manifest en què denuncien “la passivitat de l’administració” a l’hora de controlar les pràctiques de treball de “determinades empreses quan exploten un espai”. “La manca de planificació territorial de la Generalitat és evident, i els excessos dels promotors causen molèsties contínues als veïns”, ha carregat el representant de Gepec, Josep Maria Forcadell. La voluntat del grup, segons s’ha exposat, és que l’administració “rectifiqui de manera urgent” la normativa vigent en aquest camp.

Algunes empreses actuen ‘amb total impunitat’

En la seva intervenció, Forcadell ha denunciat de passada que “la Generalitat no fa ús de les seves competències” a l’hora de perseguir i sancionar la mala praxi d’algunes de les empreses del sector, que “actuen amb total impunitat” a les nostres comarques. En aquest sentit, ha anat més enllà i ha assenyalat que al Camp de Tarragona “hi ha una activitat extractiva desmesurada”, molt sobre de les necessitats del territori i la seva població. L’integrant de Gepec ha criticat que “tot plegat genera un alt impacte ecològic que perjudica l’agricultura, el turisme rural i el paisatge”. “I després ens trobem que la Generalitat demana fons europeus i recorre al fons FEDER per promoure el territori, mentre permet activitats extractives que el malmeten”, ha subratllat.

Forcadell ha recordat que “els àrids, la pedra i els recursos minerals” són un bé públic i que “segons la llei, tot està subordinat a l’interès general”. Per al membre del col·lectiu ecologista, però, “l’interès general ha quedat supeditat al privat, amb empreses que a més ofereixen llocs de treball de poca qualitat”. A banda, ha repassat algunes de les reclamacions anteriors en aquesta matèria, que “han acabat als jutjats i amb sentències que ens afavoreixen”. En tot cas, “la nul·la visió del problema” que té el Departament de Territori i Sostenibilitat fa que es produeixin situacions “inadmissibles” per als ciutadans. “Donen llum verd a l’explotació de pedreres sense tenir en compte coses bàsiques, com l’accés que hi haurà per carretera”, ha censurat.

D’aquesta manera, i per denunciar “la manca de transparència de l’administració i les dificulltats que tenim per accedir a la informació”, el col·lectiu s’ha decidit a instar la classe política a redactar una llei d’activitats extractives per posar remei “al desgavell del sector”. “L’administració té un alt desconeixement dels incompliments de la llei d’algunes empreses”, que han donat a situacions “tan rocambolesques”, ha dit Forcadell, com que “s’ha pintat de verd a les roques en diverses zones a mode de restauració d’un espai explotat”. La normativa, en aquest sentit, obliga els promotors a restaurar els espais naturals sobre els quals s’hagi actuat. “El pitjor”, ha lamentat Forcadell, és que en una anterior trobada amb la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, aquesta va tractar “amb un gran supèrbia” les demandes dels veïns. Val a dir, això sí, que diversos diputats al Parlament, com Hortènsia Grau i Carles Prats, “sí que ens han donat suport”.

El malestar dels veïns

El manifest, signat per les entitats Alveolus (L’Albiol), l’Associació per a la defensa mediambiental del territori del polígon 12 de l’Aleixar, Defenterra (L’Argentera), Delterpa (Riudecols), la plataforma cívica Puigcerver (Alforja), la plataforma del Priorat i Gepec, exigeix en conseqüència “mesures correctores immediates” que condueixin a la redacció d’una nova llei sotmesa al règim d’autorització ambiental i que contempli, entre d’altres accions, la prohibició de dur a terme activitats extractives a menys d’un quilòmetre de distància de població, i que es denegui la concessió d’explotació “fins que els recursos s’esgotin”, quelcom que ara està permès. Finalment, la nova normativa hauria de preveure “una major dotació de recursos materials i humans” per controlar l’activitat de les empreses del sector.

A l’exposició del manifest hi han assistit també altres integrants de diverses de les entitats que per ara s’hi han sumat. És el cas l’Associació per a la defensa mediambiental del territori del polígon 12 de l’Aleixar, des d’on Manuel Ramos ha explicat que “al nostre poble, el titular de la pedrera fa i desfà com vol, ha malmès espai forestal i té gent contractada a mitja jornada que treballa 12 hores al dia” sense que hi hagi hagut cap actuació per part de l’administració. “Ningú ens fa cas i ja no sabem a qui adreçar-nos”, ha alertat. En una línia similar s’ha expressat Jose Francisco Marín, d’Alveolus, que ha denunciat el projecte d’amplicació de la pedrera La Ponderosa, d’Alcover. “Entre una cosa i un altra, ja fa tres anys que lluitem i que esperem una resposta”, ha reblat.

Un comentari a “L’ecologisme exigeix una nova llei d’activitats extractives per ‘la mala praxi’ d’alguns promotors

  1. Engaxem-nos amb lo riu es vida, tot es sempre la mateixa lluita, ens possem unes normes, les persones les cumplim i els polítics fan d´intermediaris per tal de l´us d´aquest us de violació normatiu que dispossen, ignorar-nos omplint-se les butxaques i desprès diuen que no els “constaba” que això pases, vinga Tarragona es del Vendrell fins Alcanar, i no hi hom en tot el territori que estigue putejat per aquestes cosses. Fem-nos grans i lluitem junts, nomes podem guanyar si mai estem sols.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *