Present, passat i futur de l’Albiol

 

El dia 6 d’0ctubre es van celebrar a l’Albiol les terceres jornades culturals de l’Associació Alveolus amb la participació de la Doctora en Història Roser Puig i Tàrrech que ens va parlar de ” El despoblament de l’Albiol, una perspectiva històrica” y del Arquitecte urbanista, professor del Departament d’Urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona Jordi Sardà que va parlar de “Un camp de masos, masies i masets”

131006_079

El despoblament de l’Albiol, una perspectiva històrica

A càrrec de la doctora en història: Roser Puig i Tàrrech

 Basada en la bibliografia d’estudiosos de la zona com Moreu-Rey, Albert Manent i Eufemià Fort, entre d’altres, la doctora Puig va fer una exposició minuciosa amb dades molt interessants sobre el territori. Aquí només en farem un resum,  però podeu llegir  la conferència completa al final .

131006_023

El terme de l’Albiol és un terme poblat amb tot de masies aïllades. El nucli de l’Albiol neix al s.XI, però mai no ha tingut un pes demogràfic important, sinó que més aviat el nombre d’habitants ha anat relacionat amb l’ocupació dels masos, que en els segles XII al XV arriba als 200 habitants, incrementant-se entre finals del XVIII i principis del XIX fins als 363 habitants —coincidint amb la revolució demogràfica. A finals del XIX s’inicia la despoblació, que s’accelera durant el segle XX. Així ens trobem que  l’any 1982, l’Albiol és una de les poblacions més pobres demogràficament del Baix Camp, amb 76 persones.

Continua llegint